Skip links

FAQ

Veelgestelde vragen

Bij Zewotherm Nederland werken we aan een duurzame toekomst voor de alle generaties van Nederland. Heb je een vraag over een van onze producten? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Krijg je het antwoord niet gevonden? Dan staan onze medewerkers voor je klaar. Stel je vraag via info@zewotherm.nl

Warmtepompsystemen Lambda

Onze EU-L warmtepompen behoren in hun klasse tot de meest ruimtebesparende toestellen op de markt. Met een voetafdruk van slechts 0,55m² is er in elke tuin een geschikte plaats en kunnen minimale afstanden tot naburige eigendommen beter worden aangehouden. De toestellen zijn met 1,70 meter relatief hoog. Dit ontwerp heeft echter enorme technische voordelen: - Tot 0,7 m sneeuw mogelijk zonder verlies van efficiëntie - Vorming van een koude luchtmeer en het daarmee gepaard gaande verlies van efficiëntie worden voorkomen - Blokkering van de luchtstroom door op de grond liggende bladeren wordt voorkomen.

Monoblok-warmtepompen zijn compacte buitenunits die op zichzelf staan en alleen aangesloten hoeven te worden met twee verwarmingsslangen en een voedings- en communicatiekabel. In tegenstelling hiermee zijn splitapparaten: dit betekent dat één deel van het apparaat binnen staat en het andere buiten. Hier wordt de warmtepomp alleen ter plekke afgebouwd en gevuld met koudemiddel. We hebben besloten om onze Zewotherm warmtepompen van de Lambda serie als monoblok te ontwerpen. Daar zijn verschillende redenen voor: De warmtepomp kan af fabriek volledig getest geleverd worden. Er is geen werk nodig aan het koelcircuit ter plaatse (belangrijke bron van fouten). Het regelsysteem en de componenten van de warmtepomp zijn ideaal op elkaar afgestemd. Dit is niet het geval bij splitapparaten, omdat de lokale omstandigheden variëren. Minder onderhoud Monoblok-apparaten zijn over het algemeen goedkoper Eenvoudigere installatie (geen koelmonteur nodig voor de installatie) Gemakkelijk te vervangen door een ander apparaat aan het einde van de levenscyclus. Dit is niet het geval bij splitapparaten, omdat vaak niet dezelfde aansluitleidingen kunnen worden gebruikt. Langere levensduur voor de compressor, aangezien het grote volume van het koelcircuit in split-apparaten vaak leidt tot vloeistofhamer, problemen met de olieretour en regelingsfluctuaties. HFK-synthetische koudemiddelen, die een hoog aardopwarmingsvermogen hebben, moeten worden gebruikt voor split-apparatuur. Deze koudemiddelen zullen in 2030 van de markt verdwijnen als gevolg van een EU-verordening. Als gevolg hiervan worden enorme prijsstijgingen voorspeld vanwege het lage productievolume van HFK-koudemiddelen.

Dit hangt voornamelijk af van het geluidsvermogen van het apparaat en de indeling van het naburige pand. Als vuistregel geldt dat een afstand van 3 m tussen de EU08L en EU13L en het naburige pand normaal gesproken voldoet aan de wettelijke eisen in woonwijken. De bwp geluidsberekenaar kan gebruikt worden om de vereiste afstand te berekenen https://www.waermepumpe.de/schallrechner/ Invoer: Lambda

Theoretisch wel, maar in de praktijk zeer onwaarschijnlijk. Er bestaat een risico dat de watervoerende onderdelen bevriezen als er gedurende lange tijd geen stroming en geen verwarming is en de buitentemperatuur lager is dan -5°C. Een geavanceerd veiligheidssysteem zorgt ervoor dat bevriezing uitgesloten is, zowel bij normale werking als bij een storing of het uitvallen van de netvoeding naar de binnen- of buitenunit. Als de netvoeding naar de binnen- en buitenunit tegelijkertijd uitvalt, zoals bijvoorbeeld bij een stroomstoring, treden de veiligheidsfuncties van de warmtepomp niet in werking. Bij het aansluiten van de hydraulische leidingen via de grond (standaardversie) hebben interne tests aangetoond dat er zelfs zonder circulatiepomp thermische circulatie optreedt, wat bevriezing van de watervoerende onderdelen voorkomt. Bovendien worden de componenten meerdere keren geïsoleerd, wat de afkoeling aanzienlijk vertraagt. Hiervoor is een reeks tests uitgevoerd en de resultaten zijn te vinden in de installatiehandleiding, die je kunt downloaden. Voor de zekerheid raden we nog steeds aan om de buitenunit af te tappen in geval van een stroomstoring van enkele uren bij buitentemperaturen lager dan -5°C. Deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd door de eigenaar van het systeem. Deze werkzaamheden kunnen normaal gesproken door de eigenaar van het systeem zelf worden uitgevoerd. Mocht er toch schade optreden als gevolg van een stroomstoring, dan wordt deze meestal gedekt door de inboedelverzekering of de netwerkbeheerder. Een uitzondering hierop zijn geplande afsluitingen door de netbeheerder, waarvan de huiseigenaar op de hoogte moet worden gebracht. Om de kans op bevriezing tot nul te reduceren, is het ook mogelijk om antivries te gebruiken in combinatie met een tussenliggende warmtewisselaar.

Onze warmtepompen zijn ontworpen voor een zeer langdurige werking. We garanderen dit door verschillende maatregelen: De hoofdcomponenten zijn uitsluitend afkomstig van gerenommeerde Europese fabrikanten. Onze technische innovatie, het 3K-proces, vereist geen extra slijtdelen. Het 3K-proces vermindert het drukverschil voor de compressor en verlengt zo zijn levensduur. Aanzienlijk minder ontdooicycli dankzij het 3K-proces, wat een enorme bescherming voor de compressor betekent. Het extreem lage volume van het koelcircuit zorgt voor minder waterslag en verdunning van het smeermiddel bij de start. Bovendien kan te allen tijde een continue olieretourstroom naar de compressor worden gegarandeerd. Het belangrijkste (en duurste) onderdeel van de warmtepomp, de compressor, werkt altijd binnen het door de fabrikant aanbevolen bedrijfsvenster dankzij geavanceerde veiligheidsfuncties.

Zewotherm is een joint venture aangegaan met Lambda. Naast de productie in Oostenrijk worden de warmtepompen vanwege de grote vraag nu ook geproduceerd op het hoofdkantoor van Zewotherm in Remagen.

Een volmondig ja! Onze warmtepomp biedt zowel behaaglijke warmte in de winter als aangenaam koele temperaturen in de zomer.

Jaarlijks onderhoud is voldoende. De kosten zijn afhankelijk van of dit op locatie wordt uitgevoerd door een lokale verwarmingsmonteur of via VPN onderhoud op afstand. Jaarlijks onderhoud op afstand kost €175 plus btw. Onderhoud van het systeem kan op locatie worden uitgevoerd door de verwarmingsmonteur of eindklant. Dit omvat een visuele inspectie van de warmtewisselaar op beschadigingen, reiniging van de warmtewisselaar indien nodig en vervuiling. Raadpleeg voor meer informatie onze documentatie of neem contact op met uw HVAC-verwarmingsinstallateur.

Onze warmtepomp Lambda werkt in verwarmingsmodus bij buitentemperaturen van min 22°C tot plus 45°C; in koelmodus varieert het van plus 5°C tot plus 45°C. Meer technische gegevens en informatie vind je in onze documentatie.

Actuele levertijden zijn beschikbaar op aanvraag of in onze webshop als u hiervoor een account hebt.

Er zijn momenteel twee vermogensmodellen: EU08L voor 2-10 kW en EU13L voor 3-15 kW. Deze kunnen in een cascade van 3 worden aangesloten en zo waarden tot 45 kW bereiken. En dit alles met slechts één regeleenheid. In de loop van 2023 zal er een 20 kW warmtepomp beschikbaar zijn. Deze zal dan vermogenswaarden tot 72 kW bereiken in een cascadeschakeling.

Dankzij het 3K-proces is de Lambda warmtepomp 26% hoger dan de A+++ specificaties en dus aanzienlijk hoger dan de standaard warmtepompen op de markt.

Je moet hier heel voorzichtig zijn. In de SCOP-gegevens wordt onze warmtepomp beschouwd op A2/W35, d.w.z. bij een buitentemperatuur van slechts 2 graden Celsius met een vertrektemperatuur van 35 graden Celsius. Dit betekent dat onze warmtepomp 26% efficiënter is bij een lagere buitentemperatuur dan de A+++ specificaties van zijn concurrenten op de markt. Dit komt omdat standaard warmtepompen op de markt deze waarden vaak graag specificeren bij A7/W35. Deze informatie wordt vaak als voetnoot gegeven. Dit betekent dat de waarde van de warmtepomp wordt bereikt bij een hogere buitentemperatuur (7 graden Celsius). Dit leidt weer tot een hogere SCOP-waarde.

De warmtepomp heeft een vorstbeveiligingsprogramma dat automatisch wordt geactiveerd bij een bepaalde buitentemperatuur, op voorwaarde dat er geen warm water of verwarming nodig is in het pand.

Als alle verwarmingscircuits gesloten zijn, is het doel van het buffervat om de warmtepomp de opgewekte energie te laten afvoeren. Als er geen buffervat is geïnstalleerd, wordt de warmtepomp blootgesteld aan ongecontroleerde starts (openen/sluiten). Bovendien heeft de warmtepomp een ontdooivolume van 150 tot 200 liter nodig, waardoor een buffervat absoluut noodzakelijk is.

Warmtepompsystemen

Van alle warmtepompsystemen op de markt biedt de lucht/water-warmtepomp een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding dankzij de verbeterde energie-efficiëntie. Dit met de laagst mogelijke installatiekosten: geen boringen voor dure sondes, geen graafwerken of grondverzet voor sleufcollectoren - pure energie uit de omgeving via omgevingslucht. Een modern geïsoleerd gebouw met een hoogefficiënte modulerende lucht/water-warmtepomp combineert een laag investeringsvolume met zuinige verwarmingstechnologie.

We raden aan om vooraf een rendabiliteitsanalyse van de kosten uit te voeren op basis van de planningsgegevens, omdat er soms aanzienlijke extra kosten worden gemaakt, vooral bij gebruik van de warmtepomptarieven met korting, die een ongunstig effect hebben op de prijs-prestatieverhouding. Bijvoorbeeld: er is een extra meterlocatie nodig, er worden jaarlijkse provisiekosten gemaakt en de warmtepomptarieven zijn de laatste tijd ook aanzienlijk duurder geworden. Als je zelf een fotovoltaïsch systeem exploiteert, zou het gebruik van de elektriciteit van de warmtepomp je eigen elektriciteitsverbruik moeten verhogen. Een elektriciteitsopslagsysteem kan bijvoorbeeld ook 's nachts de warmtepomp gedeeltelijk voeden of de zonnestroom kan (in de toekomst) bijdragen aan warmteopslag in het water (vanaf 01/2015).

Warmtepompen van vroegere generaties waren groot en luidruchtig, de gebruikte compressoren produceerden door hun werkingsprincipe en de niet modulerende "aan-uit" werking lawaai op volle snelheid of helemaal niet, dit verschil is voor ons mensen goed hoorbaar of storend, bijv. 's nachts. Intelligent gebruik kan ook helpen om de geluidsontwikkeling te verminderen. Dankzij de hoge modulatiebandbreedte van de Zewotherm lucht/water-warmtepomp verwarmt deze zeer efficiënt, voornamelijk in het deellastbereik. Wij adviseren het gebruik van vloerverwarming en ook het weglaten van buffers en nachtverlaging, evenals het opnemen van de installatielocatie in de planning met het oog op lawaai. Mocht u nog vragen hebben over moderne warmtepomptechniek, dan helpt ons technisch team u graag verder. Zewotherm lucht/water warmtepompen onttrekken warmte aan de omgevingslucht. Om dit te doen, transporteren geluidsgeoptimaliseerde ventilatorbladen de lucht door het verdamperoppervlak, waardoor een geluid ontstaat dat onopvallend is voor mensen, terwijl de compressor met dubbele rolzuiger continu werkt zonder kleppen. Het apparaat moduleert het vermogen, zowel de ventilator als de compressor werken volledig automatisch toerentalgeregeld naar de op dat moment benodigde energiebehoefte. Zewotherm warmtepompen maken daarom gebruik van de nieuwste inverterbesturingstechnologie om het geproduceerde geluidsniveau effectief te verlagen. Hoe lager het vermogen, hoe lager het geluidsniveau. Zewotherm biedt ook een isolerende afdekking voor minder gunstige installatiesituaties met een dubbel effect: de buitenunit wordt elegant opgeslokt en tegelijkertijd wordt de geluidsemissie met minstens 7dB verminderd (vanaf QII/QIII 2016).

Ja, elk verwarmingssysteem kan met een Zewotherm lucht/water-warmtepomp worden aangevuld. Bivalente energieopwekking combineert uw bestaande verwarmingssysteem met een intelligente regeling door middel van een moderne, internet geschikte regelaar tot een kosteneffectief, modulerend totaalsysteem. In deellastbedrijf draait alleen de warmtepomp op het vereiste vermogen - uw bestaande verwarmingssysteem blijft uitgeschakeld. De stand-by verliezen van je bestaande verwarmingssysteem worden geëlimineerd en de levensduur wordt verlengd. Afhankelijk van de staat en het type systeem zijn de reguliere keuringsverplichtingen mogelijk niet van toepassing - u bespaart dus twee keer. Raadpleeg voor actuele subsidie mogelijkheden de website van de rijksoverheid en de ISDE: Warmtepomp woningeigenaren of de lijst ISDE Meldcodelijst Warmtepompen.

Lucht/water-warmtepompen zijn bijna volledig onderhoudsvrij. Stof en organische resten op de verdamper kunnen echter het rendement nadelig beïnvloeden. We raden over het algemeen aan om voor het begin van een verwarmings- of koelperiode: Een visuele controle van de waterdruk voor het verwarmingscircuit binnen (display in het groene bereik?) (alleen water vullen in overeenstemming met VDI2035). Een visuele controle van de verdamper buiten: Verwijder ongewenste bladeren en andere vervuiling indien nodig met een zachte waterstraal om de lamellen niet te beschadigen. Controleer de condensafvoerbak. Vanaf 1 januari 2017 schrijft de wetgever jaarlijkse lekkagecontroles voor op apparatuur zelfs met minder dan 3 kilogram [kg] gefluoreerde broeikasgassen in overeenstemming met EG-verordening 517-2014. Het testinterval is 12 maanden; een vervolgtest op een test uitgevoerd in 01/2017 moet dus worden uitgevoerd voor 31 januari 2018. *Status 05/2016

Warmtepompen worden momenteel gesubsidieerd. Raadpleeg voor actuele subsidie mogelijkheden de website van de rijksoverheid, de ISDE: Warmtepomp woningeigenaren of de lijst ISDE Meldcodelijst Warmtepompen.

Vloerverwarmingssystemen

Wij kunnen niet het optimale vloerverwarmingssysteem voor uw specifieke geval selecteren, maar u vindt wel de nodige planningshulpmiddelen en gegevens in onze actuele assortimentslijst om u te helpen bij uw keuze. Het optimale systeem dat voor uw geval moet worden gekozen, zal zeker altijd een mix zijn van technische vereisten en gewenst comfort. Bij dit proces is een groot aantal specialisten betrokken, neem contact op met de benodigde deskundigen: voor het controleren van de bouwkundige omstandigheden, voor deskundig advies van de verwarmingsmonteur, de dekvloerlegger, de tegelzetter, want uw Zewotherm vloerverwarming is afhankelijk van zowel de onderconstructie als de constructie die erop gelegd moet worden om haar functie voor uw comfort en energiebesparing te vervullen.

Elk van de genoemde buizen heeft zijn voordelen, zoals te zien is in onze actuele assortimentslijst en op onze website. Helaas kunnen wij de keuze niet voor u maken, maar als totaalleverancier biedt Zewotherm u een zo breed mogelijk assortiment, zodat u voor elke inbouwsituatie de optimale oplossing kunt kiezen. Het spreekt voor zich dat alle soorten buizen die wij aanbieden voldoen aan de noodzakelijke normen en voorschriften. Onder het menu-item Verwarmingsbuizen onder de betreffende buizen hebben wij vermeld welke verwarmingsbuis wij aanbevelen voor de betreffende systemen.

Moderne Zewotherm warmte-isolatie en energieopwekking in combinatie met een optimaal ontworpen vloerverwarmingssysteem maken zeer lage aanvoertemperaturen van 35 °C en minder mogelijk, waardoor het comfort en de behaaglijkheid worden gemaximaliseerd terwijl er zeer weinig energie wordt verbruikt. Dit betekent dat het vloeroppervlak, dat ten minste boven kamertemperatuur ligt, niet noodzakelijk als warm wordt ervaren omdat het onder lichaamstemperatuur ligt, maar dat de kamertemperatuur toch wordt bereikt.t

De professionele installatie van uw paneelverwarmingssysteem omvat de planning van een verwarmingsoppervlakteberekening en, indien nodig, de berekening van de verwarmingsbelasting en het leidingnet. Deze planning bepaalt de noodzakelijke instellingen voor uw verwarmingscircuits en door deze instellingen te optimaliseren, kunt u slechts de minimaal benodigde hoeveelheid verwarmingsenergie gebruiken om de grootst mogelijke energiebesparing te bereiken. Deze planning vereist specialistische kennis en gegevenstabellen in de vorm van software en hoort daarom thuis in de handen van een planner; uw gespecialiseerde bedrijf voert de professionele aanpassing graag voor u uit.

De debietindicator op de verdeler van uw verwarmingscircuit dient als visuele weergave van het debiet in liters per minuut. Hij wordt niet gebruikt om het debiet te regelen. Hydraulisch balanceren wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat uw gebouw gelijkmatig wordt verwarmd en helpt om energie te besparen en maakt daarom deel uit van de relevante regelgeving met betrekking tot uw verwarmingssysteem. Hydraulisch balanceren wordt meestal uitgevoerd na de installatie door uw verwarmingsmonteur en hoeft vanaf dat moment niet meer gewijzigd te worden zolang uw verwarmingssysteem niet gewijzigd wordt. Afhankelijk van het systeem kan de aflezing verslechteren door zwevende deeltjes in het water van het verwarmingscircuit en de nauwkeurigheid van de display onder invloed van aanslag. Dit is geen materiaal- of ontwerpfout en vormt geen garantiegeval. Om dit te voorkomen mag het verwarmingssysteem alleen worden gebruikt met water dat voldoet aan VDI-richtlijn 2035.

Het Zewotherm regelstation wordt gebruikt om vloerverwarmingscircuits aan te sluiten op bestaande verwarmingssystemen met hoge aanvoertemperaturen. Door het systeem vereist het regelstation een keteldebiettemperatuur die 15 °C hoger ligt dan de gewenste aanvoertemperatuur in het vloerverwarmingscircuit. Als de warmtebehoefte gedaald is als gevolg van energiezuinige renovaties, wordt de keteldebiettemperatuur vaak verlaagd. Vraag uw verwarmingsmonteur om te controleren of het benodigde temperatuurverschil aanwezig is. Hij zal u ook adviseren over oplossingen voor noodzakelijke aanpassingen.

Schakel de kamerthermostaat uit en weer aan. Als de LED alleen groen knippert, zijn de batterijen in orde. Als de LED eerst groen en daarna rood knippert, zijn de batterijen nog in orde. Als de LED daarna alleen nog maar rood knippert, zijn de batterijen leeg. Als de LED helemaal niet knippert, zijn de beschermstrips nog niet verwijderd, verwijder deze dan of de batterijen zijn verkeerd om geplaatst, vervang deze dan of als ze helemaal leeg zijn, vervang dan de batterijen Type CR2430 verkrijgbaar bij bijvoorbeeld elektronicawinkels. Let op: Batterijen horen niet bij het huisvuil, gooi ze op de juiste manier weg.

XPS 500 gipsplaatsysteem

Ja, we raden ook aan om de ondervloer te egaliseren met een zelfnivellerend middel in het geval van parket of tegels.

De eenvoudigste en goedkoopste oplossing voor het verlijmen van XPS op betonnen vloeren is een in de handel verkrijgbare tegellijm van hoge kwaliteit. Zuurvrije montagelijmen kunnen ook worden gebruikt, maar deze zijn duurder.

Onze vloerverwarmingspanelen kunnen worden gelegd op bijna alle soorten dragende vloerstructuren die een vlakke, stabiele, stevige en draagkrachtige ondergrond hebben. Het maximaal toegelaten hoogteverschil in de ondervloer is 1 tot 2 mm per meter.

Het is begrijpelijk dat we geen betrouwbare informatie kunnen geven over producten die we niet zelf produceren. Dit moet worden nagevraagd bij de fabrikant. In principe zijn, zoals gezegd, bijna alle soorten ondergrond geschikt, zolang ze maar schoon, vlak en drukvast zijn!

Raadpleeg de bijgevoegde installatie-instructies voor informatie over zowel zwevende als vaste installatie. Voor extra isolatie onder onze vloerverwarmingspanelen raden we XPS ≥ 200 kPa aan. PIR- of PUR-materiaal kan ook geschikt zijn als het ook een langdurige druksterkte van minstens ≥ 200 kPa heeft. Dit moet zorgvuldig gecontroleerd worden volgens de specificaties van de fabrikant.

In het geval dat een zogenaamde New York betonvloer (ook bekend als Beton Ciré) of een andere cementgebonden designvloer op onze systeempanelen moet worden aangebracht, moeten de vloerverwarmingspanelen op de ondergrond worden gelijmd en vervolgens worden voorgestreken met NORDIC Primer. De dikte moet de instructies van de fabrikant voor de nieuwe vloer volgen. Raadpleeg ook de installatie-instructies. Deze wordt ook expliciet beschreven.

Centrale beluchting

Frisse en schone lucht is een basisvereiste voor gezondheid en welzijn. Moderne, energiedichte gebouwschillen leiden echter steeds vaker tot een situatie waarin het simpelweg openen van ramen of het luchten van ruimtes niet voldoende is om voldoende en vooral continu frisse lucht in de ruimtes te brengen. De gevolgen van dit "tekort aan frisse lucht" kunnen vochtschade, verontreinigende stoffen in de lucht die we inademen en ook gezondheidsrisico's door schimmelgroei zijn.

Omdat de Zewotherm beluchting-units thermisch en akoestisch geïsoleerd zijn en de voorverwarmingsspiralen dus ook permanent geïnstalleerd zijn, is montage achteraf helaas niet mogelijk.

Er is geen "goed en fout" systeem, omdat elk systeem zijn eigen voordelen heeft en elk bouwproject zijn eigen vereisten heeft. Neem contact op met uw gespecialiseerde planner voor de best mogelijke hulp.

Elk gebouw heeft zijn eigen eisen. Het is daarom niet eenvoudig om een algemene uitspraak te doen. We maken graag een berekening voor je.

Geluiddempers met een totale lengte van 1000 mm worden standaard geïnstalleerd in de toevoer- en afvoerlucht. Geluiddempers met een totale lengte van 500 mm worden geïnstalleerd in de afvoerlucht.

Controleer of het apparaat horizontaal is geïnstalleerd. Controleer of de condenswateraansluiting is gemaakt volgens de installatie-instructies (hoofdstuk condenswateraansluiting maken) Controleer of de benodigde afdichtingswaterhoogte van de stankafsluiters aanwezig is volgens de instructies, eventueel besproeien met bijvoorbeeld een gieter voor kamerplanten.

Decentrale beluchting

Frisse en schone lucht is een basisvereiste voor gezondheid en welzijn. Moderne, energiedichte gebouwschillen leiden echter steeds vaker tot een situatie waarin het simpelweg openen van ramen of het luchten van ruimtes niet voldoende is om voldoende en vooral continu frisse lucht in de ruimtes te brengen. De gevolgen van dit "tekort aan frisse lucht" kunnen vochtschade, verontreinigende stoffen in de lucht die we inademen en ook gezondheidsrisico's door schimmelgroei zijn.

Met decentrale beluchting bespaart u meestal tot 30-35% in vergelijking met centrale beluchting. Omslachtig leidingwerk en dus vakmensenkosten vallen weg. Er zijn geen onnodige schachten nodig, wat ruimte bespaart.

Decentrale beluchting zorgt voor een continue uitwisseling van lucht binnen een gebouw. Hierdoor kunnen overtollig vocht, verontreinigende stoffen en CO² regelmatig worden afgevoerd en kan de kwaliteit van de ruimte worden verbeterd. Verschillende zogenaamde push-pull apparaten worden rechtstreeks in de buitenmuur van het gebouw geïnstalleerd, die afwisselend toevoer- en afvoerlucht leveren. De geïntegreerde omkeerbare axiale ventilator verandert elke 60 seconden van draairichting, zodat muffe lucht wordt verwijderd en verse lucht in de ruimte wordt toegevoerd. De tijdelijke drukschommelingen creëren een kruisstroom onder de individuele units van het decentrale beluchtingsysteem, vergelijkbaar met de gelijktijdige schokventilatie van meerdere ramen. Dit betekent dat ruimtes zonder ventilatie-unit ook passief geventileerd kunnen worden.

In een vrijstaande woning van 120 m² worden meestal 6 tot 8 trekduwsystemen rechtstreeks in de buitenmuur geïnstalleerd, afhankelijk van de vereisten. Deze zorgen voor een gedecentraliseerde luchtuitwisseling, waarbij de eerder genoemde dwarsventilatie ook aangrenzende en tussenliggende kamers bevoorraadt. Het is belangrijk om ventilatieparen te plannen voor decentrale ventilatie. Omdat de afvoerlucht- en toevoerluchtfasen van de individuele units elkaar afwisselen, is het belangrijk om een tegenspeler te hebben binnen een ventilatiepaar. Dit zorgt voor drukstabiliteit in het gebouw, omdat er altijd evenveel decentrale ventilatoren zijn die verse lucht aanzuigen als er afvoerlucht wordt afgevoerd. Belangrijk: In vochtige ruimtes zoals badkamers of bijkeukens worden vaak zuivere luchtafvoereenheden gebruikt. Deze meestal sensorgestuurde luchtafvoersystemen activeren zichzelf wanneer er vochtpieken optreden en voeren deze voor korte tijd af. Bij deze units vindt geen actieve ventilatie plaats. Actieve ventilatie vindt niet plaats met deze apparaten.

De oscillerende beweging zorgt ervoor dat toevoer- en afvoerlucht afwisselend door het ventilatiekanaal stromen. Vervuilende stoffen kunnen niet alleen worden geabsorbeerd door geïntegreerde filtersystemen, maar er kan ook warmte worden opgeslagen. Hiervoor is een keramische warmtewisselaar verantwoordelijk, die de warmte van de gebruikte ruimtelucht tijdelijk opslaat tijdens de afvoerfase. Wanneer de ventilator van draairichting verandert, wordt verse lucht aangezogen en via het luchtgeleidende binnenpaneel naar het interieur geleid. Deze lucht stroomt vervolgens terug door de geladen warmtewisselaar, die de warmte weer afgeeft. Zo stroomt er verse, verwarmde lucht het gebouw in. Hierdoor kan tot 91% van de warmte worden teruggewonnen. Let op: Hoe hoger het vermogen van het apparaat is ingesteld, hoe minder warmte er tijdelijk kan worden opgeslagen. Daarom wordt aanbevolen om de decentrale ventilatie permanent op een gemiddeld vermogen te laten werken. Bij 4 ventilatieniveaus wordt niveau 2 of 3 aanbevolen. De keramische warmtewisselaar slaat niet alleen de warmte op in het gebouw. Vooral in de hete zomermaanden levert hij een doorslaggevende bijdrage aan de natuurlijke airconditioning. Tijdens de koelere nachten slaat de keramische steen de koelere lucht op en geeft deze gestaag weer af op de warmere dagen, waardoor de opbouw van warmte binnenshuis wordt voorkomen. Hoe decentrale beluchting werkt in één oogopslag: - Decentraal ventilatiepaar (dwarsventilatie) - Pendelbeweging om de 60 seconden - Decentrale trekduw- en afvoerluchtunits - Warmteterugwinning

We raden LIYY ten zeerste aan. Het gebruikte BUS-kabelsysteem kan flexibel worden gelegd, in een sterconfiguratie of in serie met de ventilatoren. De kabels naar de ventilator moeten flexibel zijn (bv. LiYY). Om kabelbreuken te vermijden, mogen geen massieve kabels worden gebruikt. Gebruik de tabel die bij de besturingseenheid wordt geleverd om de doorsnede van uw kabel te bepalen.

Binnenpaneel: Indien nodig - oppervlakken reinigen met een vochtige doek. Filter: Driemaandelijks - controleer het filter. - Zuig vuile filters op of was ze uit. - Vervang sterk vervuilde of defecte filters. - Bevestig filtervervanging op bedieningseenheid. Ventilator: Jaarlijks - Controleer de ventilator. - Reinig de ventilator indien nodig met een borstel of stofzuiger. Warmtewisselaar: Jaarlijks - Controleer de warmtewisselaar. - Reinig indien nodig de kanalen met een stofzuiger of voorzichtig met warm water. (Niet in de vaatwasser) Perslucht - Zuig vuil voorfilter op met een stofzuiger. - Vervang sterk vervuilde of defecte voorfilter. Speciale soffit-oplossing: Driemaandelijks - Controleer het voorfilter in het soffit-rooster. - Zuig vuil pre-filter op met een stofzuiger. - Vervang sterk vervuild of defect voorfilter. Speciale oplossing dak/kelder: Driemaandelijks - Controleer de condensafvoer in de boog. - Verwijder condensaat indien nodig.

Als de motor de vereiste sleuf heeft, ja. Helaas hebben alle motoren van voor 2019 dat niet.

Nee. Eén controller per systeem, of één controller op elke verdieping. Je kunt 6 apparaten bedienen met één controller en 2 of 6 apparaten met de andere, maar geen ventilatorgroep met twee controllers.

Nee, de aanraakbediening kan niet via de app worden bediend.

Nee. Het zou het plastic niet beschadigen, maar wel de lijmpunten en de afdichtingen (rubbers).

10 mm breed en 50 mm diep. De kabelsleuf moet aan de bovenkant van de pijp zitten omdat de afdekkingen daar de beste dekking hebben.

Als alle vakmensen het huis hebben verlaten en de basisreiniging heeft plaatsgevonden. Er mag geen stof meer zijn. Dit geldt ook voor alles rondom het huis. Als je nog grondwerk moet doen of stenen moet hakken voor de buitenruimte, schakel dan de ventilatie uit.

Neem contact op

Heeft u een vraag en staat deze niet tussen de veelgestelde vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Explore
Drag